Nieuws Overzicht
*** Toon alleen headlines ***

NU.nl Teletekst RTL-nieuws Weerwoord
 • Verbrande schuur Poortvliet blijkt ontploft xtc-lab te zijn

  In de Zeeuwse plaats Poortvliet is een xtc-lab ontdekt na een brand in een schuur. Samen met een speciale landelijke eenheid zijn politieagenten bezig de zaak te ontmantelen.

  Bij de brand, die vrijdagavond woedde, kwamen 28 schapen en geiten om het leven. Meerdere brandweerwagens werden ingezet om het vuur te bestrijden. De volgende ochtend vond de brandweer dode schapen midden in de schuur. Door de hevigheid van de brand kon die plek niet eerder worden bereikt.

  Tijdens de brand waren er ook explosies. De Veiligheidsregio Zeeland dacht toen nog dat die veroorzaakt werden door gasflessen. "De brand heeft bijna 24 uur gewoed", vertelt een woordvoerder van de politie. "Pas nadat de verbrande resten waren afgekoeld konden we naar binnen en daar hebben we materialen gevonden voor een xtc-lab."

  Of er naast dieren ook andere slachtoffers gevallen zijn bij de brand, is nog niet duidelijk. De politie doet onderzoek en heeft nog niemand aangehouden, schrijft Omroep Zeeland. • Tientallen dode ganzen gevonden in Zuid-Holland

  Op meerdere plekken in Zuid-Holland zijn de afgelopen weken tientallen dode ganzen gevonden. In totaal gaat het om 39 dieren. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights looft een beloning van 5000 euro uit voor de tip die leidt naar de dader of daders.

  De dode dieren zijn door voorbijgangers gevonden in Nieuwerkerk aan den IJssel en Reeuwijk, schrijft Omroep West. Bij een aantal ganzen is het borststuk verwijderd. Volgens Animal Rights wordt ganzenborst door sommige mensen gegeten als delicatesse.

  "Bij alle vondsten zijn lichaamsdelen verwijderd en bovendien bevinden de locaties zich op slechts enkele kilometers van elkaar. Wij weten niet met zekerheid of er een link is tussen de vondsten, maar het vermoeden is er zeker", zegt Jessica Smit van Animal Rights. "Ook vorig jaar kregen wij al meldingen van gehavende en gedumpte lichamen, maar onderzoeken lopen op niets uit en daders komen hier ongestraft mee weg."

  Duidelijk signaal

  De organisatie wil dat er serieus naar de kwestie wordt gekeken. "Wij willen een duidelijk signaal afgeven: het onderzoek schiet tekort. Aan de levens van ganzen wordt amper waarde gehecht, maar voor ons is elk dier een individu met recht op leven."

  Wie informatie kan geven wordt gevraagd zich te melden bij de stichting. Ook vraagt Animal Rights aan vinders van dierenlichamen om aangifte te doen bij de politie en de vondst te melden bij de Omgevingsdienst. • 'Alle rampscenario's zijn tot nu toe niet uitgekomen'

  "Andere mensen vinden ons eng. Vooral toen het net begon zag je mensen denken: 'oh jullie werken daar' en dan een stap achteruit doen. Mijn hulp komt niet meer. Ze zorgt ook voor oudere mensen in de straat en vindt het te spannend. Die angst begrijp ik wel. Ook mijn ouders vinden het lastig. Ze doen wat ze moeten doen, blijven binnen. Mijn vader heeft wat slechte longen, dus als die corona krijgt zou hij er veel last van krijgen. Hij gaat af en toe boodschappen doen, of vissen. Dan zit hij dertig meter van de volgende visser af en zwaaien ze naar elkaar.

  Ons hele rooster is de komende tijd een groot vraagteken. Als het bij ons ziekenhuis overstroomt, moeten we direct kunnen opschalen, mijn man is anesthesist en is daar ook mee bezig. We hebben drie kinderen, van 13, 9 en 8. Die krijgen nu online les, maar als het echt niet anders kan breng ik ze naar school. Dat geeft wel stress, je denkt toch vaak: hoe gaan we dat dan doen? We hebben ook nog een hond. Maar goed, dat los ik dan wel op. Er zijn veel vrienden die al hebben gezegd: als je echt omhoog zit dan breng ze maar hier.

  Deze week gaat het beter dan vorige week. De rest van Nederland heeft Noord-Brabant heel hard geholpen, daardoor werd het geen paniekvoetbal maar ontstond er juist enige ruimte. Ik maakte me echt zorgen, maar ben blij dat de rampscenario's tot nu toe niet zijn uitgekomen. We waren op alles voorbereid: wat als er zoveel mensen komen dat we ze niet meer kwijt kunnen? Op welke gang gaan we ze dan leggen, hoeveel zuurstof heb je daar dan nodig?

  De onzekerheid over de toekomst maakt nog wel dat je een urgentiegevoel blijft hebben. Maar je doet dit werk omdat je van de adrenaline houdt, dat maakt werken op de Spoedeisende Eerste Hulp juist leuk. We hebben nu zeven covid-afdelingen en de aantallen stijgen gelukkig niet exponentieel. Er zijn nog steeds veel patiënten, maar de piek omhoog zet niet keihard door. Dat geeft lucht. En daardoor wordt de knoop in je maag een beetje losser. Elke dag die we tot nu hebben gehad, gaat eigenlijk wel.

  We beschermen onszelf natuurlijk zo goed mogelijk in contact met patiënten, dat doe je eigenlijk altijd al. Er zit altijd een soort risico in het werk wat je doet. Het risico dat ik in het ziekenhuis loop, is misschien wel kleiner dan bij de supermarkt. Hoewel die nu ook meer maatregelen hebben genomen met onder andere het poetsen van de winkelkarretjes." • 132 nieuwe coronadoden gemeld bij RIVM

  Sinds gisteren zijn er 132 coronadoden gemeld bij het RIVM. Dat is tot nu toe het hoogste aantal doden dat op een dag is gemeld. Daarmee komt het totale dodental in Nederland op 771. De nieuwe sterfgevallen zijn niet per definitie in het laatste etmaal overleden. Ze kunnen ook eerder zijn gestorven, maar pas de afgelopen dag zijn gemeld bij het RIVM.

  Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 529 opgelopen tot 3483. Het aantal positief geteste patiënten is opgelopen met 1104 tot 10.866.

  Afvlakking

  Het aantal mensen in het ziekenhuis neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten, zegt het RIVM net als gisteren. Over een aantal dagen kan geconcludeerd worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking van de stijging van de aantallen.

  Per dag komen er ongeveer 100 nieuwe patiënten op de intensive care, zegt het RIVM op basis van een analyse van stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie). Het totale aantal patiënten dat op de intensive care ligt, stijgt met ongeveer 80 per dag, omdat er ook mensen weer vanaf gaan. • Eerste Nederlandse coronapatiënten overgebracht naar Duitsland

  De eerste twee Nederlandse coronapatiënten zijn naar Duitsland overgeplaatst. Het gaat om twee mensen die in het Zwolse Isala-ziekenhuis lagen. Gisteren zijn ze overgebracht naar een ziekenhuis in Münster, zo'n 140 kilometer van Zwolle.

  De patiënten zijn niet verplaatst omdat het ziekenhuis in Zwolle geen bedden meer beschikbaar had, maar omdat het ziekenhuis een piek verwacht en alvast ruimte op de intensive care wil vrijmaken, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

  Toestemming

  Eerder zei het Isala-ziekenhuis dat het wachtte op toestemming van de Nederlandse overheid voor de overplaatsing. Volgens het ministerie berust dat op een misverstand en is dergelijke toestemming niet nodig.

  Wel wijst het ministerie erop dat het belangrijk is dat er contact is tussen de Duitse deelstaten en Nederland over dit soort verplaatsingen. Ook benadrukt Volksgezondheid dat verplaatsingen gemeld worden bij het Landelijk Coördinatiepunt Patiëntenspreiding zodat er overzicht is van de IC-capaciteit.

  Gesprekken tussen Nederland en Duitsland over verplaatsingen waren al een tijd gaande. Afgelopen week wilden premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid er niet veel over kwijt, omdat dat volgens hen de gesprekken geen goed zou doen.

  Duitsland heeft het hoogste aantal IC-bedden van Europa: 28.000, waarvan 25.000 met beademingsapparatuur. • Digitaal solliciteren in je woonkamer: ‘IJs breekt wat sneller’

  "Het eerste gesprek was even wennen, maar tijdens het tweede verliep alles al heel soepel." Muhammed Cetin zat vorige week in een sollicitatieprocedure. Normaal gesproken ga je dan ook langs op het kantoor, maar vanwege de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan is dat niet mogelijk. Hij sprak zijn nieuwe werkgever door te videobellen.

  Digitaal solliciteren is momenteel zo goed als de enige manier om een nieuwe baan te krijgen. Werving- en selectiebureau Robert Walters voert normaal gesproken 10 procent van de gesprekken per video, nu is dat 90 procent geworden.

  De recruiter merkt wel dat sommige bedrijven moeten wennen aan de werkwijze. De organisatie ziet dat bedrijven hun sollicitanten onbedoeld minder goed voorbereiden op het gesprek: dat de voertaal Engels is, of dat er meerdere mensen aansluiten, kan bijvoorbeeld even vergeten worden.

  Heel snel omschakelen

  "Organisaties zijn heel snel aan het omschakelen", zegt Frank Roders, algemeen directeur van recruiter Compagnon. "Het eerste en tweede gesprek waren vaak al online. Maar het gevoel bestaat wel dat je iemand niet kan aannemen zonder face to face-contact." Hij denk dat het een kwestie van dagen is voordat dit verandert.

  Dat zal voor organisaties misschien wennen zijn. Toch maakt het volgens Tanya Bondarouk, hoogleraar Human Resource Management aan de Universiteit Twente, niet uit of je iemand spreekt per video of in levende lijve. "Natuurlijk, je kunt geen handen geven en er is minder sociale interactie. Maar je krijgt nog steeds een indruk van hoe iemand is."

  "Een sollicitatiegesprek is het uitwisselen van ideeën", gaat ze verder. "Dat maakt het interessant. Tijdens zo'n sessie kun je natuurlijk verschillende dingen doen om te kijken of iemand bij je bedrijf past. Bijvoorbeeld een casus geven die iemand binnen 15 minuten moet oplossen. Of je gebruikt virtual reality om bepaalde situaties te simuleren."

  Videobellen vanuit de woonkamer

  Het betekent voor Anne van de Riet, corporate recruiter bij Randstad Groep Nederland, dat ze gesprekken voert in haar woonkamer. "Natuurlijk is het enigszins anders, maar dat geldt voor de omgeving. De inhoud is hetzelfde. Je merkt dat in de huiselijke omgeving zitten misschien helpt om het ijs te breken."

  Van de Riet had van tevoren verwacht dat gesprekken voeren via een videoverbinding het lastiger zou maken om de juiste kandidaten te vinden. "Maar dat is niet zo. Helemaal digitaal werken gaat eigenlijk heel goed. Ik hoor hetzelfde van andere collega's, die zijn er ook positief over." Ze verwacht dat deze vorm ook na de crisis vaker gebruikt zal worden. "Hierdoor worden we nog flexibeler."

  Muhammed Cetin kijkt ondertussen met een tevreden gevoel terug op de gesprekken. Hij start begin april als accountant bij een afhaal- en bezorgketen. Wel vindt hij digitaal solliciteren lastiger dan met iemand in dezelfde ruimte zijn. "Je kunt iemands lichaamshouding niet zo goed zien." Tegelijkertijd moeten sollicitanten die binnenkort ook volledig digitaal gaan solliciteren zich volgens hem geen zorgen maken.

  Collega's voor eerst zien tijdens videogesprek

  Wie eenmaal is aangenomen staat voor het volgende punt: hoe word je ingewerkt? Voor Cetin geldt dat hij nog niet precies weet hoe dit zal verlopen, maar hij is al wel in gesprek met zijn nieuwe werkgever om zich alvast voor te breiden.

  Bij Rikkert Duist, net aangenomen als softwareontwikkelaar bij Randstad, vond het sollicitatiegesprek nog op kantoor plaats, maar moest hij vervolgens vorige week vanuit huis starten. In allerijl kreeg hij van zijn manager een laptop zodat dit ook kon. De eerste keer dat hij zijn collega's ontmoette, ging via een videoconferentie. "Dat is een aparte gewaarwording", zegt hij.

  Door de huidige situatie krijgt Duist nog niet echt de cultuur op kantoor mee. "Dat komt nog wel", zegt hij. Daarnaast is hij positief over hoe het overleg op afstand nu gaat. "Ik was bang in een zwart gat te verdwijnen, maar dat is niet gebeurd." • Politie zoekt vader na vier doden gezin Etten-Leur

  De politie is op zoek naar de vader van een familie waarvan gisteravond vier gezinsleden dood werden gevonden in hun woning. Het gaat om de oma, de moeder en twee jonge kinderen.

  Mogelijk is er sprake van een misdrijf, zegt de politie, die na een melding naar de woning toe ging. De vader is aangemerkt als verdachte. "We willen weten wat zijn rol is, en daarom moeten wij hem zo snel mogelijk spreken", zegt een woordvoerder van de politie. "Daarnaast maken we ons zorgen om zijn welzijn."

  De politie is een grootschalig onderzoek begonnen met ongeveer vijftien rechercheurs. De forensische opsporing is sinds gisteravond bezig met een sporenonderzoek en er wordt verwacht dat dat nog de hele dag duurt.

  Het was niet duidelijk wat er in de woning was gebeurd toen de eerste agenten gisteravond binnenkwamen. Daarom hebben ze de brandweer om koolstofmonoxidemetingen laten doen. Dat is een standaardprocedure. Over de doodsoorzaak is nog niets gezegd. • Eenzaamheid onder singles: 'Ik heb geen hond, geen kat, zelfs geen goudvis'

  Ouders met kinderen of mensen met een relatie hebben in ieder geval elkaar tijdens de coronacrisis. Hoe worstelen alleenstaanden zich door deze dagen? Het eenzaamheidsvirus ligt op de loer.

  "Ik ben de eekhoorns in de tuin maar namen gaan geven. Ik kan ze nu zelfs uit elkaar houden', zegt Annedien Enter (45) uit Markelo. Sinds haar bedrijf op vrijdag de 13e besloot om het personeel te laten thuiswerken, heeft ze vrijwel niemand fysiek gezien. "Ik ben bang dat ik ergens in mei uit mijn donkere hol kruip, knipper met mijn ogen en volkomen wereldvreemd ben geworden."

  Ook filosoof Doortje Smithuijsen (28) uit Amsterdam kan het woord lockdown niet meer horen. "Daar ben ik echt bang voor. Ik zou nu soms best zin hebben in een huiselijke relatie, twee kinderen en een hond. Terwijl ik normaal gesproken juist gesteld ben op mijn zelfstandigheid."

  Ook op sociale media spreken singles zich na twee weken quarantaine uit:

  De groep alleenstaanden groeit al jaren, blijkt uit CBS-cijfers. Ruim een kwart van de Nederlanders tussen de 25 en 45 is single. In deze weken van zelfisolatie leven zij ook echt alleen. Dit kan leiden tot mentale klachten, zoals angst en depressie, zeggen psychologen.

  De berichtgeving over de sociale gevolgen van de coronacrisis gaat vaak over kwetsbare ouderen en ouders met kinderen. "Over alleenstaanden hoor je bijna niemand. In iedere conference-call zit wel een collega met krijsende kinderen", zegt Enter die werkt als strategisch planner. "Ik verbaas me over de frustratie van ouders over hun eigen kinderen. Waarom kan je niet met je eigen kinderen omgaan, denk ik dan. Maar wie ben ik?"

  Smithuijsen voelt zich als alleenstaande sociaal verweesd, schrijft ze in een beschouwing voor de Volkskrant. Haar leven speelt zich af op plekken die nu gesloten zijn: sportclubs, kroegen en restaurants. Ze compenseert het gemis met online contact. "Waar mijn vrienden en ik in de eerste weken vooral selfies naar elkaar stuurden, bellen we elkaar nu. Iedereen heeft behoefte aan écht contact." Daarom heeft ze drie personen tot een soort familie verklaard. "Zij zien behalve mij ook niemand anders."

  Nieuwe begrippen: eenzaamheidsvirus en huidhonger

  Ruim een week geleden introduceerde koning Willem-Alexander in zijn toespraak het woord 'eenzaamheidsvirus'. In het programma Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1 ging het over huidhonger. Herkenbaar voor Smithuijsen: "Even knuffelen is als je niet getrouwd bent of een relatie hebt een hele menselijke behoefte. Ik knuffel mijn zelfbenoemde familie nu helemaal plat."

  Ook Annedien Enter voelt dit zo: "Ik heb een vriend, maar ik zie hem nu vanwege de coronamaatregelen niet. Hij heeft een zoon, die zowel bij hem als bij zijn ex woont. En zij is ex-kankerpatiënt. We willen daarom geen risico nemen."

  Niet iedereen houdt zich zo strikt aan de quarantainemaatregelen. Want: wanneer ben je een huishouden? De urgentie wordt volgens Annedien niet altijd gevoeld bij familie, terwijl je hen juist wilt beschermen. "Ik moet er niet aan denken dat iemand door mij ziek wordt." Ook Doortje ziet haar ouders van 60 en 70 nu niet. "Dat risico wil ik niet nemen. Maar ik mis ze wel."

  Om toch in contact te blijven met haar naasten heeft Enter dagelijks appcontact met haar broer en zus. Als teken van leven. "We hebben afgesproken volkomen eerlijk te zijn over gevoelens van eenzaamheid, paniek of wat dan ook." Het doet haar denken aan een afspraak die haar vader vroeger had met de buren: luxaflex omhoog? Alles is oké. Luxaflex dicht? Problemen.

  Nu maakt ze zelf dagelijks een ronde door haar Twentse dorp. In de straat wonen vooral veel ouderen. De gordijnencheck als sociale controle in tijden van corona. "Ik heb geen hond om uit te laten, ik heb geen katten meer. Ik heb zelfs geen goudvis. Ja, het is echt wel heel stil." • Poolse componist Krzysztof Penderecki (86) overleden

  De Poolse componist en dirigent Krzysztof Penderecki is na een lang ziekbed op 86-jarige leeftijd overleden. Penderecki was een veelgelauwerd componist die met zijn muziek wereldwijd publiek trok.

  Hij schreef ook filmmuziek, onder meer voor de The Exorcist, The Shining en Wild at Heart. Vier keer kreeg hij een Grammy Award.

  Aanvankelijk werd hij gerekend tot de avant garde, maar gaandeweg greep hij steeds meer terug op de traditie.

  In zijn composities verwerkte hij onder meer zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Over de vernietiging van de Joden schreef hij koorwerken, zoals de Lukas Passie, Dies Irae en Kaddisj.

  Ook gebeurtenissen in het naoorlogse Polen vonden hun weerklank in zijn vocale en instrumentale composities. Een van zijn koorstukken is een hommage aan de vakbond Solidariteit die zich in de jaren 80 verzette tegen het communistische regime dat werd aangestuurd vanuit Moskou.

  Niet meer veel notenbalken

  Na de dood van de Poolse paus Karol Wojtyla in 2005 schreef hij Ciaconna in memoriam Johannes Paulus II.

  Ook in Nederland wordt Penderecki geregeld uitgevoerd. De laatste jaren componeerde hij vooral kamermuziek. In een interview zei hij daarover dat hij geen zin meer had in groots opgezette stukken met veel notenbalken. • Reconstructie van EU-videotop toont geruzie van Rutte met Zuid-Europa

  De EU-top via videoverbinding is deze week in grote ruziesfeer verlopen. Verwijten over het steunen van de Europese economieën in de coronacrisis vlogen, via het beeldscherm, over en weer. Daarbij stonden Italië en Spanje tegenover Nederland en Duitsland. Dat blijkt uit een reconstructie die door de Spaanse krant El País is gemaakt en die door andere diplomaten wordt bevestigd.

  Premier Rutte legt tijdens de vergadering aan de Italiaanse premier Conte uit dat Nederland niet van plan is om de pot met geld uit het Europees Stabilisatie Mechanisme (ESM) zonder enige voorwaarde beschikbaar te stellen. De Italiaan wordt vervolgens boos en spreekt harde woorden over het gebrek aan solidariteit. Italië wil boter bij de vis en meteen extra geld. Hij wordt gesteund door de Spaanse premier Pedro Sánchez.

  Vage tekst

  Dan wordt de vergadering geschorst en probeert de voorzitter van de Raad, de Belg Charles Michel een compromis te formuleren. Hij vraagt: "Hebben we een akkoord, Pedro?" Sánchez zegt vervolgens: "Nee Charles. Dit is onaanvaardbaar. Ik kan deze vage tekst niet accepteren."

  De vage tekst kwam er vooral door premier Rutte. Hij wilde zo weinig mogelijk toezeggingen doen. Of een vage tekst of helemaal geen tekst, zo liet hij de andere leiders weten. Op dat moment greep bondskanselier Merkel in. Ze deed via een telefoonlijn mee aan de vergadering en de premiers zagen alleen haar foto in beeld. "Pedro, we kunnen niet verder gaan. We hebben al veel toegegeven."

  Grot vol slangen

  Die houding van Duitsland en Nederland leidde tot felle kritiek. Nederland wordt koppig, drammerig en gevaarlijk genoemd. Vooral in Italië is er felle kritiek op de opstelling van premier Rutte en eerder al minister Hoekstra van Financiën.

  In veel Italiaanse kranten staat dat Noord-Europa de omvang van de ramp niet begrijpt. De zuinigheid van Nederland is op dit moment, nu corona zo veel slachtoffers maakt, ongelofelijk wreed, zo luidt het commentaar in een van de kranten. Oppositieleider Salvini nam al afscheid van de EU. "Dit is geen Unie, maar een grot vol slangen en jakhalzen."

  De hardste woorden komen uit Portugal. "Weerzinwekkend, gevoelloos en absoluut niet acceptabel", zo vatte premier Costa zijn gevoelens na afloop van top samen. En vanuit Spanje klinkt de roep aan Nederland om nu verantwoordelijkheid te nemen en niet overal 'nee' tegen te zeggen.

  Ongelukken voorkomen

  De Spaanse minister voor Europese zaken Gonzáles: "Het gaat niet om eerste- of tweedeklaskaartjes, we varen op een ijsberg af en dan moeten we de burgers niet in de steek laten." Tijdens een speciale persconferentie dit weekend zei premier Sanchez dat het coronavirus zich niks aantrekt van grenzen en dat we dus samen moeten optrekken.

  Van de kritiek trekt het Nederlandse kabinet zich niet zoveel aan. Niemand is uiteindelijk weggelopen, er is een oplossing gevonden. Premier Rutte: "Het leek er even op dat we er niet uit zouden komen. Maar door het debat voor ons uit te schuiven hebben we ongelukken voorkomen."