Nieuws Overzicht
*** Toon alleen headlines ***

NU.nl Teletekst RTL-nieuws Weerwoord
 • 10.315 nieuwe coronabesmettingen, bijna net zo veel als gisteren

  Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 10.315 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 31 minder dan gisteren.

  In een week tijd zijn er 67.543 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 55.552. Dat is een toename van 22 procent. Vorige week was de toename 27 procent.

  De afgelopen week zijn er 321.654 tests afgenomen. Zo'n 10.000 meer dan vorige week. Van alle mensen die zich lieten testen was ook een hoger percentage positief. De afgelopen week was dat 17,9 procent. Een week daarvoor was dat er 15,2 procent.

  Het zogenoemde besmettingsgetal R was op 9 oktober 1,16. Dat betekent dat 100 mensen samen 116 anderen besmetten. Alleen als de R onder de 1 zakt, neemt de verspreiding van het virus af.

  311 opnames op verpleegafdelingen, 53 erbij op de IC

  Er zijn 311 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 20 nieuwe opnames meer dan gisteren.

  Op de intensive care werden 53 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 4 nieuwe opnames meer dan gisteren.

  In totaal liggen er nu 2358 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2249), van wie 529 op de IC (gisteren: 506). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

  329 doden in een week

  Afgelopen week zijn er door de GGD's 329 doden gemeld bij het RIVM, van wie 70 vandaag. Een week eerder waren dat er 185. In totaal zijn er nu 7142 bevestigde coronapatiënten overleden aan het virus.

  Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM.


  Tue, 27 Oct 2020 14:18:26
 • Rutte tegen Erdogan: aangifte tegen Wilders onacceptabel

  Premier Rutte heeft via journalisten rechtstreeks de Turkse president Erdogan aangesproken. "Ik heb een boodschap voor president Erdogan en die is heel simpel", zei hij. "In Nederland beschouwen we de vrijheid van meningsuiting als het hoogste goed en daar horen ook cartoons bij van politici."

  Rutte richtte zich via de camera tot de Turkse president:

  Rutte reageerde hiermee op het bericht dat Erdogan aangifte tegen Wilders heeft gedaan. De advocaat van Erdogan heeft de aangifte ingediend bij de officier van justitie in Ankara, meldt het officiële Turkse persbureau Anadolu.

  Rutte zei het onacceptabel te vinden, omdat de aangifte mogelijk kan leiden tot een inperking van de vrijheid van meningsuiting. Rutte: "Van Geert Wilders ben ik niet bang dat hij zich laat beperken, die gaat gewoon door. Maar andere mensen kunnen hierdoor gaan twijfelen."

  Spotprent

  Wilders verstuurde afgelopen weekend een tweet met een spotprent van Erdogan. Daarop is het hoofd van de president te zien, getooid met een bom met een brandende lont; een verwijzing naar de omstreden Mohammed-cartoon van de Deense tekenaar Kurt Westergaard.

  De regering-Erdogan reageerde hier woedend op en noemde Wilders een fascist. In een toespraak tot een partijcongres deed Erdogan of hij Wilders toesprak: "Ken je grenzen. Fascisme staat niet in ons boek, fascisme staat in jouw boek."


  Tue, 27 Oct 2020 14:15:18
 • Erdogan voelt zich vaker beledigd: man uit Sittard en Duitse komiek kunnen het weten

  De woordenstrijd tussen Geert Wilders en de Turkse president Erdogan is een nieuwe fase ingegaan, nu de president aangifte heeft gedaan van belediging. Erdogan is diep gekrenkt door een spotprent van hem die de PVV-leider dit weekend op Twitter plaatste.

  Correspondent Mitra Nazar benadrukt dat er aangifte is gedaan in Ankara. "Wilders zal niet naar Turkije komen om daar te verschijnen voor een rechtbank. Het is dus vooral een symbolische actie waarmee Erdogan laat zien: met ons valt niet te sollen."

  Ook emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos stelt dat de aangifte vooral symbolisch is. "Omdat er aangifte is gedaan in Turkije en niet in Nederland. Wilders zou dan daar voor een rechtbank moeten verschijnen en dat is zeer onwaarschijnlijk."

  Wel kan een mogelijke Turkse strafzaak voor Wilders nadelige gevolgen hebben. "Hij kan bij verstek veroordeeld worden. Een vakantie of reis naar de Lycische kust wordt dan lastig voor hem."

  Dit is de tweet van PVV-leider Wilders:

  Het is zeker niet de eerste keer dat Turkije aangifte doet voor het beledigen van Erdogan. Vorig jaar nog moest een 64-jarige man uit Sittard daarom voor de rechter verschijnen.

  De Limburger zou e-mails naar de Turkse ambassade in Den Haag hebben gestuurd, waarin hij Erdogan een zwijn noemde en hem vergeleek met nazi-leider Adolf Hitler. Hij werd uiteindelijk vrijgesproken, omdat de rechtbank niet kon vaststellen of de e-mails daadwerkelijk door hem waren verstuurd.

  De man kon nog worden vervolgd op basis van artikel 118 in het wetboek van strafrecht, waarin stond dat het verboden was om bevriende buitenlandse staatshoofden te beledigen. Deze wet is na een initiatief wetsvoorstel van D66, dat brede steun kreeg in het parlement, per 1 januari 2020 komen te vervallen.

  Smaadgedicht van Duitse komiek

  De aanleiding voor het wijzigen van deze wet in Nederland, was de ophef in Duitsland over een geruchtmakende zaak uit 2016. Komiek Jan Böhmermann noemde Erdogan in een gedicht een pedofiel en een geitenneuker. Daarna stelde hij zichzelf de vraag: mag dit?

  De Turkse regering diende een klacht in bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Duitsland om Böhmermann te vervolgen voor zijn 'smaadgedicht'. De Duitse regering besloot tot een strafrechtelijk onderzoek. Het beledigen van een bevriend staatshoofd mocht toen niet, op basis van artikel 103 in het Duitse wetboek van strafrecht.

  De zaak werd in het najaar geseponeerd. Volgens het Openbaar Ministerie kon niet voldoende worden aangetoond dat Böhmermann strafbare feiten had gepleegd. Het ging zo duidelijk om satire, dat het niet kon worden aangemerkt als beledigend. Daarmee viel het gedicht onder de vrijheid van meningsuiting, vond het OM.

  Duitsland besloot na de ophef om artikel 103 uit het Duitse wetboek van strafrecht te schrappen. Per 1 januari 2018 is het beledigen van buitenlandse staatshoofden daarom in Duitsland eveneens niet langer strafbaar.


  Tue, 27 Oct 2020 13:57:36
 • Ook in Eerste Kamer ruime meerderheid voor coronawet

  De coronawet van het kabinet is nu ook door de Eerste Kamer. Drie weken geleden ging de Tweede Kamer al akkoord met het wetsvoorstel en nu heeft de senaat zich daarbij aangesloten. Minister De Jonge zei gisteren dat hij uitgaat van 1 december als datum van inwerkingtreding, maar "zoveel eerder als mogelijk is en liefst wat eerder".

  Bij de stemming in de Eerste Kamer schaarde uiteindelijk een ruime meerderheid van 48 senatoren zich achter de wet. Er waren 24 tegenstemmen. Die zaten bij de oppositiepartijen Forum voor Democratie, PVV, SP, Partij voor de Dieren en de groep-Otten. Tegenstanders vinden onder meer dat de rol van de Eerste Kamer bij allerlei coronamaatregelen te klein is. Ook worden volgens een minderheid te veel vrijheden beperkt.

  Doel van de wet is dat er een betere juridische basis komt voor de coronamaatregelen. Veel van die maatregelen, bijvoorbeeld over de maximale grootte van groepen en over het houden van afstand, worden nu geregeld via noodverordeningen van de veiligheidsregio's.

  Mondkapjesplicht

  De coronawet was al in het voorjaar aangekondigd. Tegen een eerste concept kwam veel protest en ook nadat het kabinet een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer had gestuurd, was er kritiek. De regeringsfracties en veel oppositiepartijen sloegen daarop de handen ineen en pasten het voorstel ingrijpend aan. Een van de veranderingen was dat de Tweede Kamer maatregelen van het kabinet bespreekt voor ze ingaan. De wet geldt in principe voor drie maanden, maar kan worden verlengd.

  Een maatregel waarvoor de wet de juridische basis legt, is een mondkapjesplicht. Volgens de wet kan het kabinet regels stellen voor het gebruik van "persoonlijke beschermingsmiddelen, met inbegrip van de verplichting tot toepassing of gebruik hiervan". Het kabinet heeft al aangekondigd zo'n plicht te willen invoeren.


  Tue, 27 Oct 2020 13:55:49
 • Kabinet en Tweede Kamer herdenken vermoorde Franse leraar Samuel Paty

  Het kabinet en de Tweede Kamer hebben de vermoorde Franse leraar Samuel Paty herdacht. De Franse ambassadeur was daarbij in de Kamer aanwezig. Paty werd onthoofd door een extremistische moslim omdat hij in een van zijn geschiedenislessen cartoons van de profeet Mohammed had laten zien.

  Kamervoorzitter Arib beschreef het belang dat Paty hechtte aan zijn lessen over de open samenleving. "We kennen allemaal zo'n leraar die je de ogen opent en waar je veel van leert. Zij helpen jonge mensen spelenderwijs leren over de samenleving, over vrijheid van meningsuiting, respect voor minderheden, vrijheid van religie." zei Arib.

  "Paty vond het belangrijk spotprenten te tonen omdat die de kern van zijn les over burgerschap raakten, niet wetende dat het zijn dood zou betekenen. Hij zou zijn geliefde nooit meer in de armen kunnen nemen, zijn zoontje van vijf niet kunnen zien opgroeien."

  Cordon om leraren

  Arib roept iedereen op als een cordon om leraren heen te gaan staan en niet te buigen voor terreur. Ook premier Rutte sprak namens de samenleving "onvoorwaardelijke steun" uit voor alle scholen en leraren "in het belangrijke werk dat zij doen."

  Rutte zei dat ook in het Nederlandse onderwijs de vrijheid onder druk kan staan. Hij gaf het voorbeeld van een leraar die na de moord les zou willen geven over spotprenten, maar dat eigenlijk niet goed durft. Rutte: "In onze scholen zal nooit plaats zijn voor zelfcensuur of taboes."

  Arib en Rutte spraken hun medeleven en steun uit voor de Franse bevolking. "Met ons hart en onze gedachten zijn we bij zijn zoontje, familie en vrienden, maar ook bij het Franse volk", zei Rutte.

  De premier sprak zijn onvoorwaardelijke steun aan leraren uit:


  Tue, 27 Oct 2020 13:53:52
 • Frontex start intern onderzoek naar terugduwen asielzoekers

  De Europese grens- en kustwacht Frontex is een intern onderzoek begonnen naar beschuldigingen over zogenoemde 'pushbacks' in Griekse wateren.

  Schepen van Frontex zouden opblaasboten met immigranten die onderweg waren naar Griekenland hebben teruggeduwd naar Turkse wateren. Ook zou Frontex niet hebben ingegrepen toen de Griekse kustwacht boten met vluchtelingen op gewelddadige wijze wegstuurde.

  'Volledig respect voor de grondrechten'

  Volgens Frontex is er tot nu toe geen materiaal gevonden dat die beschuldigingen staaft. De directeur zegt dat het Europese agentschap zich blijft inzetten voor het verlenen van steun aan Griekenland bij het bewaken van de buitengrenzen "in overeenstemming met ons mandaat en in de geest van EU-solidariteit en met volledig respect voor de grondrechten en het internationaal recht".

  De Griekse autoriteiten zijn eerder ook een onderzoek begonnen naar de kwestie.


  Tue, 27 Oct 2020 13:52:31
 • Tbs met dwangverpleging voor man die echtpaar doodstak in bioscoop Groningen

  De rechtbank heeft de man die een jaar geleden een echtpaar doodstak in een bioscoop in Groningen tbs met dwangverpleging opgelegd wegens dubbele doodslag. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

  Volgens de rechtbank was de 34-jarige Ergün S. tijdens zijn daad volledig ontoerekeningsvatbaar en kan hij daarom niet verantwoordelijk gehouden worden voor de dood van het echtpaar van 55 en 56 jaar, meldt RTV Noord. De rechtbank volgt daarmee het advies van het Pieter Baan Centrum. Dat concludeerde dat de man lijdt aan een schizofrene stoornis en dat hij tot zijn daad kwam in een psychose.

  Ergün S. had al maanden zijn medicijnen niet geslikt, wel nam hij drugs. Hij heeft in de rechtbank verklaard zich niets van het misdrijf te kunnen herinneren. Hij heeft wel de beelden van de gebeurtenis gezien en ontkent niet dat hij het echtpaar heeft omgebracht.


  Tue, 27 Oct 2020 13:49:27
 • Kabinet: tegemoetkoming vaste lasten beschikbaar voor alle sectoren

  Het kabinet maakt de coronasteunmaatregel voor het dekken van de vaste lasten beschikbaar voor alle sectoren. Dat hebben ministers Wiebes, Hoekstra en Koolmees bekendgemaakt.

  Nu vallen sommige indirect getroffen sectoren tussen wal en schip, zoals toeleveranciers en transportbedrijven. Maar die worden wel degelijk geraakt, zegt Wiebes. "Tot nu toe hadden we gekozen voor direct getroffen bedrijven, maar het sijpelt door in de economie."

  Om ook hen te ondersteunen komen straks alle bedrijven die meer dan 30 procent omzetverlies hebben in aanmerking voor de zogenoemde Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Die kan oplopen tot 90.000 euro en is bedoeld om vaste lasten zoals huur en de energierekening te kunnen betalen.

  Laatste kwartaal

  De openstelling voor alle bedrijven geldt alleen voor het laatste kwartaal van dit jaar. Het kabinet raamt de kosten op 140 miljoen euro.

  Er komen nog meer aanvullingen op het steunpakket. Eerder lekte bijvoorbeeld al uit dat er eenmalig een extra uitkering komt voor horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn. Zij krijgen een bedrag van 2,75 procent van het verlies aan omzet. Gemiddeld komt die extra uitkering dan uit op 2500 euro.

  Ook trekt het kabinet 40 miljoen euro uit voor extra steun aan niet-gesubsidieerde theaterproducenten en 11 miljoen euro voor de evenementensector. Het kabinet trekt daarnaast 150 miljoen euro uit voor steun aan gemeenten die hun inkomsten drastisch hebben zien dalen. Bij elkaar wordt nu een half miljard euro extra gereserveerd.

  Voor het hele derde steunpakket, dat deze maand inging, werd eind augustus 11 miljard euro uitgetrokken. Of die verwachting uitkomt, is zeer de vraag. De kosten van bijvoorbeeld de NOW (tegemoetkoming in de loonkosten), zijn sterk afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus en welke maatregelen worden genomen.


  Tue, 27 Oct 2020 13:30:55
 • Staatssecretaris tegen gezonde zestigers: haal geen griepprik

  Staatssecretaris Blokhuis vraagt gezonde mensen tussen 60 en 70 jaar voorlopig de griepprik niet te halen. Vanwege de coronacrisis is er dit jaar meer belangstelling voor de prik dan anders en het ziet ernaar uit dat er daardoor te weinig vaccins zijn voor de hele doelgroep.

  In Nederland worden mensen van 60 jaar en ouder en mensen met een medische aandoening elk jaar uitgenodigd om zich te laten inenten tegen griep. Er was al rekening mee gehouden dat er dit jaar meer gegadigden zouden zijn voor de inenting en daarom waren al 520.000 vaccins meer besteld dan normaal.

  Later misschien alsnog

  Desondanks zijn er waarschijnlijk toch niet genoeg vaccins. Blokhuis heeft nu, na advies van het RIVM, besloten, de "gezonde groep" te vragen zich niet te laten inenten. Hij wil voorrang geven aan ouderen vanaf 70 jaar en mensen met een gezondheidsrisico. Als die groepen aan bod zijn geweest, kunnen de overgebleven vaccins in principe later alsnog worden gebruikt voor gezonde mensen van 60 tot en met 69. Of daarvoor genoeg vaccins zijn, moet aan het einde van de griepperiode duidelijk worden. Dat is in december.

  Internationale markt

  Blokhuis benadrukt dat hij zoveel mogelijk vaccins heeft ingekocht. Dat gebeurt via een Europese aanbesteding op de internationale markt. Volgens de staatssecretaris kan er voor dit griepseizoen geen vaccin extra meer worden geproduceerd. In de hele wereld is dit jaar zoveel ingekocht, dat er geen voorraden meer beschikbaar zijn, schrijft hij aan de Tweede Kamer. "We kijken steeds of er nog partijen over zijn in andere landen, maar andere landen benaderen ons ook", voegt Blokhuis eraan toe.

  Volgens de staatssecretaris bestaat overigens de kans dat het komende griepseizoen mild is. "De maatregelen die we met elkaar nemen tegen corona helpen ook de verspreiding van griep te verminderen", staat in zijn brief aan de Kamer.


  Tue, 27 Oct 2020 13:29:20
 • Zwaarbewapende man opgepakt bij Brussels politiebureau

  De politie van Brussel heeft gisteravond een zwaarbewapende man opgepakt, meldt het Vlaamse Nieuwsblad. Hij hing rond bij het politiebureau aan de Kolenmarkt in het centrum van de Belgische hoofdstad, vlak bij de Grote Markt.

  Volgens de krant spraken agenten hem aan en vonden ze daarna in zijn rugzak munitie, een grote bijl, verschillende messen en een machete. Ook zou zijn broek bebloed zijn geweest.

  Het Nieuwsblad schrijft dat vervolgens bij een huiszoeking bij de 43-jarige man, John C., in de Brusselse wijk Schaarbeek geladen vuurwapens zijn gevonden. De politie zou er rekening mee houden dat hij een aanslag wilde plegen of voorbereiden en dat hij de politie als doelwit had.

  De Brusselse politie wil dat tegenover de NOS niet bevestigen. De Belgische Justitie doet de woordvoering erover, maar zegt nog bezig te zijn om informatie te verzamelen. Vanmiddag wordt er meer bekendgemaakt.


  Tue, 27 Oct 2020 13:17:57