Nieuws Overzicht
*** Toon alleen headlines ***

NU.nl Teletekst RTL-nieuws Weerwoord
 • Veronderstelde handlanger Taghi werkte aan programma voor RTL

  Een van de mannen die ervan worden verdacht moorden te hebben georganiseerd voor Ridouan Taghi werkte aan een televisieprogramma voor RTL/Videoland, toen hij eind 2018 werd gearresteerd. Het is de mede-oprichter van motorclub Caloh Wagoh en de Haagse bende Crips, Delano R., meldt NRC.

  Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties in de onderwereld en pogingen daartoe en was door producent Vice Studios ingehuurd om het programma Nieuwe penoze te presenteren, zo wordt door RTL en Vice Studios bevestigd tegenover de krant. Dat project kreeg 25.000 euro subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

  R. zou in het programma laten zien hoe makkelijk jongeren in Nederland verstrikt kunnen raken in de georganiseerde misdaad, zeggen betrokkenen. Toen hij werd opgepakt is het project meteen stilgelegd. R. was eerder al de hoofdpersoon in de documentaire Crips, strapped 'n strong over het gewelddadige leven van de Haagse gang.

  Gearchiveerde chats

  Zomer 2018 werden leden van Caloh Wagoh al in verband gebracht met een liquidatie en aanslagen op de redacties van De Telegraaf en Panorama.

  Delano R. zou via een goed beveiligde smartphone rechtstreeks contact hebben gehad met Ridouan Taghi, die vorig jaar door Dubai werd uitgezet naar Nederland en die begin volgende maand voor de rechter staat op verdenking van onder meer betrokkenheid bij vijf moorden.

  Bij R.'s aanhouding zijn ook foto's en video's gevonden van de gesprekken met Taghi. Zijn eigen verklaring was dat hij die had opgeslagen voor een tv-programma. Hij zou een productiebedrijf hebben en zaken willen doen met grote partijen als Netflix.

  Vice Studios wijst er in een verklaring op dat er niet is aangezet tot criminele activiteiten of het archiveren van chats. "Wij zijn niet bekend met de inhoud hiervan."

  Deze graphic laat R.'s veronderstelde plek in de groep rond Ridouan Taghi zien .


  Wed, 19 Feb 2020 01:16:39
 • Nederlanders reizen steeds verder naar hun werk

  We wonen in Nederland steeds verder van ons werk, blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Of het nu met de fiets, de auto of de trein is, mensen gaan vaker op en neer naar een andere plaats of regio om daar te werken.

  De onderzoekers keken naar de verplaatsingen in Nederland tussen 1995 en 2016. Uit het onderzoek bleek dat vooral de gemiddeld afgelegde afstand is toegenomen: die is nu 19 kilometer, terwijl dat in 1995 nog iets minder dan 15 kilometer was.

  En 25 jaar geleden reisde iets meer dan een kwart van de werkenden naar een andere plaats of regio, inmiddels is dat een derde.

  Meer auto's, tweeverdieners en thuiswerkers

  "Dat heeft meerdere oorzaken", zegt Jan Ritsema van Eck, onderzoeker bij het PBL. "Meer mensen bezitten een auto en kunnen dus ook een baan nemen die verder is. En er zijn meer tweeverdieners, dus als een van de twee ergens anders een baan heeft, dan zal diegene moeten pendelen."

  Ook is het door het gewoner worden van thuis werken makkelijker geworden om een baan op afstand te accepteren. En door de problemen op de woningmarkt is het voor veel mensen te duur om te wonen in de stad waar ze werken, zegt Ritsema van Eck.

  Uit het onderzoek blijkt ook dat hoogopgeleiden, mannen en fulltimers verder reizen dan laagopgeleiden, vrouwen en parttimers.

  Ritsema van Eck ziet verschillende kanten aan deze ontwikkeling. "Een voordeel is dat het goed kan zijn voor de economie: mensen kunnen in een groter gebied een baan zoeken. Maar een nadeel is dat de wegen voller zijn."


  Wed, 19 Feb 2020 00:14:00
 • 'Nederlander in Spanje bekent doden van vrouw'

  Een Nederlander van 59 die in Spanje vastzit vanwege de gewelddadige dood van zijn vrouw, heeft bekend dat hij haar heeft omgebracht. Dat schrijft het Spaanse persbureau Efe op basis van bronnen rond het onderzoek.

  De vrouw van 36 kwam uit Roemenië. Haar lichaam werd gisteren gevonden in een afvalcontainer in Moraira, een vissersplaatsje aan de Costa Blanca niet ver van Benidorm en Alicante. Efe schrijft dat haar keel was doorgesneden en dat ze steekwonden had.

  Volgens het persbureau had de Nederlander in het verleden een contactverbod opgelegd gekregen, maar dat was verlopen. De twee zouden nog "een romantische relatie" hebben gehad.

  In Alicante wordt morgen een minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van de vrouw.


  Tue, 18 Feb 2020 22:31:27
 • Hoe herkennen kunstexperts een echte Rembrandt of Van Gogh?

  Naar het programma Tussen Kunst & Kitsch kijkt schilderijonderzoeker Milko den Leeuw vaak, hij ziet het als een trainingsspelletje. Met het blote oog bepalen in welke periode en door wie een schilderij is gemaakt: eigenlijk kan het niet. Want om een schilderij aan een kunstenaar toe te kunnen schrijven moet je het minstens voor je neus hebben.

  Het Allentown Art Museum in de Amerikaanse staat Pennsylvania maakte gisteren bekend dat een schilderij uit de collectie van het museum een Rembrandt blijkt te zijn. Het schilderij werd twee jaar lang gerestaureerd en onderzocht door experts. Rembrandtkenners in Nederland hebben echter ernstige twijfels over de echtheid van het werk.

  Met zijn stichting Authentication in Art probeert Den Leeuw musea, veilinghuizen en kunstliefhebbers duidelijkheid te geven in dit soort kwesties. "Daarbij probeer je eigenlijk zoveel mogelijk redenen te bedenken waarom een werk niet van een bepaalde schilder zou zijn. Als een schilderij binnenkomt hebben mensen vaak hoge verwachtingen, of ze ruiken geld."

  "Een getraind oog kan vaak al uitsluitsel geven over een werk", zegt de onderzoeker. "Is het gemaakt door je opa op zolder of niet?" Als er redenen zijn om aan te nemen dat een werk niet gemaakt is door een bepaalde kunstenaar, is er vaak geen aanleiding voor verder onderzoek.

  300 brieven

  Dat onderschrijft onderzoeker Louis van Tilborgh van het Van Gogh museum. Jaarlijks krijgt het museum zo'n 300 brieven van mensen die denken dat ze een Van Gogh hebben. Maar eens in de paar jaar zit daar een brief bij die het begin is van vervolgonderzoek.

  Daarvoor wordt een schilderij of tekening naar het museum gehaald. Een speciaal team gaat met het werk aan de slag en kijkt bijvoorbeeld naar de historie, naar alles wat bekend is over de bezigheden en verblijfplaatsen van Van Gogh. Daaruit kan worden herleid of de herkomst van het schilderij klopt en logisch in de geschiedenis past.

  Ook de iconologie is van belang. Daarbij wordt gekeken of de dingen die zijn afgebeeld passen in het oeuvre van de schilder. "Als je een veronderstelde Van Gogh ziet met daarop een olifant, dan weet je dat het niet door hem gemaakt kan zijn. Dat heeft hij nooit geschilderd," vertelt Van Tilborgh. "Een werk met een boer is al veel logischer."

  Pas na dat vooronderzoek wordt technisch onderzoek gedaan. Dankzij röntgenstraling, infrarood en elektronenmicroscopen kunnen verschillende pigmenten en bindmiddelen worden onderscheiden. Ook komen de verschillende lagen waaruit een schilderij is opgebouwd tevoorschijn. Daaruit kunnen onderzoekers opmaken of de materialen en de schilderstijl passen bij de kunstenaar.

  "Een schilder gebruikt bijvoorbeeld een bepaald soort loodwit," legt Den Leeuw uit. "In een database kun je vergelijken of dat klopt met eerdere werken van dezelfde schilder. Op dit moment wordt er gewerkt aan een platform waarin informatie over schilderijen makkelijker gedeeld kan worden, zodat het makkelijker wordt om te vergelijken."

  Optelsom

  Voor elke stap in het onderzoek geldt: klopt er iets niet, dan kun je het werk niet aan de veronderstelde kunstenaar toeschrijven. Maar wanneer wel? Volgens Van Tilborgh van het Van Goghmuseum is het altijd een optelsom: "De herkomst moet kloppen, de iconologie, de materialen en hoe de materialen gebruikt zijn."

  "En je legt de conclusie voor aan andere experts", zegt Den Leeuw. "Je wil zeker weten dat je niets over het hoofd hebt gezien."


  Tue, 18 Feb 2020 22:07:32
 • Politie geeft details bombrieven: handtekening, souvernirzakjes en batterijen

  De politie heeft details bekendgemaakt van de recent naar bedrijven gestuurde bombrieven. In het programma Opsporing Verzocht toonde de politie de handtekening in de brief, een soort batterijen en souvenirzakjes die de afperser gebruikt. Voor de tip die naar de dader leidt, is 15.000 euro uitgeloofd.

  Sinds eind vorig jaar worden er dreig- en bombrieven naar bedrijven gestuurd. Het gaat om een afperser, die vraagt om een betaling in bitcoins. Onder andere bij het hoofdkantoor van de ING ging een brief vorige week af. Er zijn geen gewonden gevallen.

  De afperser ondertekent de brieven met een bijzondere handtekening. Het is een rij horizontale streepjes, twee schuine streepjes en daarna weer een rij horizontale streepjes.

  De politie zegt dat de afperser mogelijk de brieven vaker afsluit met deze handtekening. "Als je iemand kent die op deze manier zijn brieven afsluit, dan horen we dat graag", zegt de politie. "Dat betekent niet dat diegene meteen wordt opgepakt, we doen eerst onderzoek."

  Ook deelt de politie informatie over de batterijen die zijn gebruikt in het ontstekingsmechanisme van de bombrieven. Het gaat om 'Professional Alkaline' batterijen van 9 volt, van het merk Industrial by Duracell. Ook daar heeft de politie foto's van gedeeld.

  Verder maakt de afperser gebruik van een soort souvenirzakjes met daarop een Gezicht op Delft. Dat was zaterdag al bekend, maar inmiddels weet de politie waar de zakjes gemaakt en te koop zijn, maar is op zoek naar iemand die de zakjes "zonder logische reden" heeft.

  De afperser richt zich tot nu toe alleen op bedrijven. Als iemand twijfels heeft over een bepaald pakket, dan wordt aangeraden om contact te zoeken met de afzender om vast te stellen of die echt de afzender is. "Als je het niet vertrouwt, neem contact met ons op", zegt de politie.

  In de uren na de uitzending van Opsporing Verzocht heeft de politie tientallen tips binnengekregen.

  Een gekke adressering, een onbekende afzender, rare postzegels of een verscheurde enveloppe. Een expert legt uit hoe bombrieven werken en waaraan je ze herkent:


  Tue, 18 Feb 2020 21:31:34
 • Morgen opnieuw boerenprotest, eerste trekkers al onderweg

  Boeren protesteren morgen opnieuw tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De organisatie van het protest, Farmers Defence Force (FDF), verwacht zo'n 7500 mensen in Den Haag.

  Vanavond kwamen er al wat boeren samen in Den Haag, meer boeren zijn onderweg:

  Bij Rolde in Drenthe zijn dinsdagavond dertig tractoren aan de kant van de weg gezet. Zij reden op de N33, een autoweg waar ze niet op mochten. De politie zegt dat er zowel op autowegen als op snelwegen wordt gehandhaafd, en dat de boeren op weg waren naar de A28. Ze zijn aan de kant gezet en alle bestuurders hebben een bekeuring gekregen. Daarna mochten ze verder rijden over regionale en lokale wegen.

  De boeren zijn boos over de maatregelen die het kabinet neemt om de stikstofuitstoot te reduceren. Volgens de boeren zijn er andere manieren dan het uitkopen van boerenbedrijven om de stikstofuitstoot terug te dringen.

  Donderdag komt het Mesdagfonds-Zuivelfonds namens de boeren met een alternatieve berekening van de stikstofdata van het RIVM. FDF organiseert het protest bewust de dag ervoor, zodat de actie niet afleidt van de cijfers die donderdag gepresenteerd worden.

  Niet op het Malieveld

  Tijdens eerdere boerenprotesten in oktober en december ontstonden veel files. Het Openbaar Ministerie gaf later toe dat het beter had moeten handhaven. Om discussie over de trekkers te voorkomen heeft Farmers Defence Force een gedragscode opgesteld. Daarin roepen ze deelnemers op om niet met trekkers over de snelweg naar Den Haag te rijden. Een deel van de demonstranten komt met bus of trein naar het protest.

  De boeren mogen van Staatsbosbeheer en de gemeente Den Haag niet protesteren op het Malieveld. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer laat weten dat ze geen trekkers willen op het Malieveld omdat de herstelwerkzaamheden nog niet zijn afgerond en er binnenkort allerlei evenementen gepland staan. De demonstratie is daarom op het naastgelegen Koekamp. In de gedragscode vraagt FDF deelnemers zich aan die afspraak te houden.

  Vorige week vrijdag kwam het kabinet met de eerste maatregelen om boeren uit te kopen. Daarmee wil het de stikstofneerslag in kwetsbare natuur terugdringen. Het kabinet trekt 350 miljoen euro uit voor de uitkoop van boeren en 172 miljoen om stallen te verduurzamen.

  Minister Carola Schouten van Landbouw noemde deze maatregelen uitdrukkelijk niet de oplossing voor het stikstofprobleem, maar een 'eerste stap'. Voor andere sectoren komen volgens de minister ook stikstofmaatregelen.

  Vorig jaar kwam het kabinet al met een snelheidsverlaging op snelwegen van 130 naar 100 kilometer per uur om de stikstofuitstoot te reduceren. Die maatregel gaat volgende maand in.

  Boeren zijn via het Landbouwcollectief in gesprek met het kabinet over de stikstofmaatregelen. Bij dat collectief zijn 13 boerenbelangenorganisaties aangesloten, waaronder FDF. De gesprekken werden deze maand korte tijd opgeschort na een verklaring van FDF waarin ze stelden dat "vleesbazen, zuivelbobo's als Judas de sector verraden". Na excuses gingen de gesprekken verder.

  Eigen plan

  Het Landbouwcollectief kwam eerder met een eigen plan om het stikstofprobleem op te lossen. Daarin stonden maatregelen als minder eiwit in het voer van melkvee, de koeien vaker in de wei en mest aanlengen met water. Op die manier zouden er volgens het Landbouwcollectief geen boeren hoeven te worden uitgekocht maar zou de stikstofuitstoot in de sector wel verminderen.

  Ondanks gesprekken met het kabinet is er volgens FDF te weinig met dat plan gedaan. Daarom voeren ze nu opnieuw actie. Daarnaast zijn de maatregelen van Schouten volgens de protesterende boeren gebaseerd op verkeerde berekeningen.

  Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de stikstofcrisis.


  Tue, 18 Feb 2020 21:31:18
 • Minister: geen vrijblijvendheid meer bij woningbouw

  Het kabinet gaat "nog steviger" inzetten op het bijbouwen van woningen. "De vrijblijvendheid van gestelde ambities en gemaakte afspraken moet eraf", schrijft minister Van Veldhoven (Wonen) aan de Tweede Kamer. Die praat morgen over het grote woningtekort.

  Er moeten eigenlijk elk jaar 75.000 woningen bijgebouwd worden, maar veel nieuwbouwprojecten komen niet van de grond. Bovendien neemt de bevolking sneller toe dan gedacht, waardoor er nog meer huizen nodig zijn. In de grote steden moet er de komende tien jaar op elke vijf woningen één bijkomen.

  Van Veldhoven wil meer gaan kijken naar het type woningen waar behoefte aan is. Vooral starters en mensen met een middeninkomen moeten betere kansen hebben op de woningmarkt, maar ook specifieke groepen als daklozen en ouderen verdienen meer aandacht.

  Dwingen

  In overleg met gemeenten en provincies wil de minister een actieve rol gaan vervullen bij het aanwijzen van locaties waar gebouwd kan worden. Daarbij zijn "stevige keuzes" nodig, het kan ook zijn ze lagere overheden gaat dwingen om nieuwe wijken te bouwen: "Als het niet anders kan, zal ik wettelijke bevoegdheden inzetten", schrijft ze.

  Onlangs dreigde Van Veldhoven nog in te grijpen in Katwijk, waar na veertien jaar nog steeds geen begin is gemaakt met het bebouwen van het voormalige vliegveld Valkenburg. Vandaag werd bekend dat de partijen daar alsnog overeenstemming hebben bereikt over de bouw van 5000 woningen.

  Almere

  Toch groeit het ongeduld in politiek Den Haag. Regeringspartijen CDA en D66 drongen er vandaag nog eens op aan dat er snel een nieuwe wijk met 25.000 huizen gebouwd gaat worden bij Almere, met een metroverbinding naar Amsterdam. Maar de financiering daarvan is nog niet rond.

  "Het kabinet heeft het probleem van de woningnood onderschat en heeft nog maar weinig voor elkaar gekregen", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Het toont ook een beetje de onmacht aan van de politiek." Van Veldhoven geeft volgens Fresen gehoor aan de oproep van veel partijen om, net als vroeger, veel meer vanuit Den Haag gebieden aan te wijzen waar woningen moeten komen.

  Het kabinet wil ook de woningcorporaties stimuleren om meer te bouwen. Daarom werd op Prinsjesdag een korting aangekondigd op de verhuurdersheffing die corporaties betalen. Daardoor komt er de komende tien jaar 1 miljard euro vrij.

  De regeling is pas net geopend, maar volgens Van Veldhoven is er veel animo. Er zijn inmiddels aanvragen ingediend voor de bouw van bijna 22.000 woningen. De corporaties hebben vijf jaar de tijd om die te realiseren.


  Tue, 18 Feb 2020 21:17:38
 • Tot vier jaar geëist voor verkoop waardeloze beleggingen

  Het Openbaar Ministerie heeft in een beleggingsfraudezaak celstraffen tot vier jaar geëist. De zaak, waarin acht verdachten terechtstaan, staat ook wel bekend als de boilerrooms-zaak. Een boilerroom is een frauduleuze organisatie die beleggingsproducten verkoopt die niets waard zijn.

  Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn tientallen slachtoffers onder valse voorwendselen ertoe verleid geld af te staan, met een totale inleg van 7 miljoen euro. De helft verdween meteen in de zakken van de verdachten die er volgens het OM vorstelijk van leefden.

  Het OM zegt dat veel van de slachtoffers oudere mensen zijn van wie spaargeld werd afgetroggeld. De boilerrooms handelden onder de namen Intersecurities / Pacific Continental, Ico, Teleson, Titan Invest en Quest Capital Partners. Ze waren actief in Nederland, België, Spanje, Servië, de Verenigde Staten en Hong Kong.

  Brochures

  Met gelikte brochures, websites en verkooppraatjes werden beleggingen aan de man gebracht. Potentiële beleggers werd valselijk voorgespiegeld dat de bedrijven aan de beurs waren genoteerd en onder toezicht stonden van de Autoriteit Financiële Markten. Als er niets meer te halen viel, was er nauwelijks contact meer mogelijk met de verdachten, zegt het OM.

  De fraude vond plaats tussen 2004 en 2013. Het dossier beslaat zo'n 40.000 pagina's. De rechtbank doet naar verwachting op 1 mei uitspraak.


  Tue, 18 Feb 2020 21:15:21
 • 'N-woord' is geuzennaam in de VS, maar niet voor iedereen

  Ron Jans is niet langer de trainer van de Amerikaanse voetbalclub FC Cincinnati. Hij legde zelf zijn functie neer, nadat hij in opspraak was geraakt omdat hij in de kleedkamer van zijn club het beladen woord 'nigger' zou hebben gebruikt. Volgens Jans zong hij mee met een rap waarin die term voorkwam, de Amerikaanse spelersvakbond ontkent dat overigens.

  Het bewuste woord is omstreden in de Verenigde Staten, omdat het doet denken aan onderdrukking en discriminatie. Amerikanen spreken daarom van het 'n-woord'. Dat wordt in verband gebracht met het eeuwenlange slavernijverleden van de VS, waarin witte machthebbers de term gebruikten om hun zwarte slaven te beschrijven. "De meeste Amerikanen zijn zich wel bewust van die culturele gevoeligheid", zegt correspondent Ryan Hermelijn. "Op het n-woord rust hier echt een taboe."

  Er is wat dat betreft wel een verschil tussen de woorden 'nigger' en 'nigga'. Die eerste is echt een racistische term, zegt Hermelijn. Maar in de zwarte gemeenschap is het tweede n-woord een soort geuzennaam geworden. Vooral in de hiphopwereld wordt de term vaak gebruikt. "Veel zwarte rappers hebben zich het woord toegeëigend en er zelf een positieve betekenis aan gegeven", vertelt Hermelijn.

  Niet meezingen

  Maar dat betekent niet dat iedereen het begrip mag gebruiken. Zo is het niet de bedoeling dat witte mensen rapteksten met het n-woord meezingen.

  Dat bleek bijvoorbeeld toen de Amerikaanse (zwarte) rapper Kendrick Lamar twee jaar geleden een vrouwelijke fan bij hem op het podium riep, om met hem mee te zingen. Het (witte) meisje zong ook het n-woord mee, waarop Lamar de muziek stopzette. "Je moest één enkel woord bleepen", verklaarde hij. De fan verontschuldigde zich en begon opnieuw, maar gebruikte wederom het omstreden woord. Daarop staakte Lamar hun duo-optreden.

  Bekijk hier wat er gebeurde bij het optreden van Kendrick Lamar:

  In een interview met het tijdschrift Vanity Fair zei de hiphopartiest later over het voorval: "Ik ben al dertig jaar op deze aarde en er zijn zo veel dingen geweest waarvan een wit persoon zei dat ik ze niet kon doen. Dus als ik zeg dat dit mijn woord is, laat me dan dit ene woord hebben, alsjeblieft."

  De zwarte gemeenschap heeft een andere betekenis gegeven aan het van oorsprong denigrerende woord, vertelt correspondent Hermelijn. "Die is heel breed, ze kunnen bijvoorbeeld ook hun vriendin zo noemen, of hun maatje."

  Bitch, nicht en white trash

  Hermelijn wijst op wat de Amerikaanse journalist en schrijver Ta-Nehisi Coates over het onderwerp heeft gezegd. Volgens deze zwarte bestsellerauteur, die zich vaak uitlaat over racisme en door de New York Times werd omschreven als "de belangrijkste zwarte intellectueel van zijn generatie", is het voor groepen heel normaal om onderling "op een ironische manier" denigrerende woorden te gebruiken.

  "Mijn vrouw en haar vriendin noemen elkaar bitch", zegt hij in een van zijn boekbesprekingen. "Daar doe ik niet aan mee. En belangrijker: daar heb ik ook geen behoefte aan." Hetzelfde geldt voor het woord 'nicht' voor iemand die homoseksueel is, vindt Coates. Als homo's zichzelf zo noemen is dat prima, maar zelf kan hij dat niet doen, zegt hij.

  En dan het vakantiehuisje van een van Coates' vrienden in New York, dat door deze (witte) vriend vaak het 'white trash-huisje' wordt genoemd. "Ik zou dat zelf nooit zo noemen. Ik denk dat veel mensen ook begrijpen waarom. Waarom zijn er dan zo veel bezwaren als zwarte mensen zo'n woord hebben?"

  Haat en vernedering

  Dat het voor witte mensen not done is om het n-woord te gebruiken, biedt hun volgens Coates een inkijkje in wat het betekent om zwart te zijn. "Namelijk: mensen dingen zien doen die jij niet mag doen."

  Overigens is er binnen de zwarte gemeenschap verdeeldheid over het gebruik van het woord. Toen cabaretier Larry Wilmore in 2016 de toenmalige president Obama aansprak met 'my nigga' bij het Correspondents' Dinner was niet iedereen daarover te spreken. Zelf gebruikte Obama het woord het jaar daarvoor in een podcast, om aan te geven dat Amerika nog niet vrij is van racisme.

  Talkshow-icoon Oprah Winfrey zei in 2011 tegen rapper Jay-Z dat ze geen fan is van hiphop vanwege het veelvuldige gebruik van de n-term. "Dat woord draagt zo veel haat en vernedering met zich mee. Ik denk daarbij aan zwarte mensen die zijn gelyncht, en dat dat dan het laatste woord is dat ze hebben gehoord."


  Tue, 18 Feb 2020 21:07:14
 • Oud malariamedicijn lijkt te werken tegen gevolgen coronavirus

  Een malariamedicijn dat al sinds de jaren 30 op de markt is, lijkt effectief tegen de ziekteverschijnselen die het nieuwe coronavirus veroorzaakt.

  Chinese onderzoekers gaven meer dan honderd patiënten in tien ziekenhuizen in China een behandeling met het middel chloroquine. Die knapten sneller op dan patiënten die het anti-malariamiddel niet kregen. Zo nam hun koorts vaker af en verbeterde hun longfunctie meer. Bovendien waren er geen bijwerkingen, schrijft staatspersbureau Xinhua.

  Dat chloroquine werkt tegen coronavirussen werd in 2004 al ontdekt door Belgische onderzoekers. Dat was vlak na de SARS-epidemie. SARS is ook een coronavirus. Tijdens laboratoriumonderzoek bleek het middel antiviraal te werken, maar een studie op mensen is toen niet uitgevoerd omdat er geen SARS-patiënten meer waren.

  Goedkoop en makkelijk te maken

  Volgens hoogleraar Marc Van Ranst (KU Leuven) is chloroquine eenvoudig in grote hoeveelheden te produceren. "We hopen dat chloroquine, mede omdat het erg goedkoop is, wereldwijd een impact kan hebben op de antivirale behandeling van patiënten met dit nieuwe coronavirus."

  De Chinese onderzoekers hopen dat het medicijn wordt opgenomen in de behandelprotocollen en dat meer patiënten de experimentele behandeling krijgen.

  Uit een grote studie, die eerder vandaag verscheen, blijkt dat in een klein deel van de corona-gevallen de toestand van de zieken ernstig of kritiek is. Het sterftepercentage ligt op 2,3 procent. Voor vier van de vijf patiënten verloopt de ziekte mild.


  Tue, 18 Feb 2020 21:02:10